Luisteren naar Signalen (Doe maar Duurzaam uitzending 9 oktober)

Was het maar zo makkelijk als de rinkelende bel bij de spoorwegovergang die jou erop attendert dat er een trein aankomt. Dat zijn hoorbare en zichtbare signalen. Maar lukt het jou ook om naar het stemmetje diep in je te luisteren? Dat zit ongeveer aan de onderzijde van je buik. Je onderbuikgevoel.

 

Je werkt elke dag aan je ervaringen. Je gebruikt deze elke dag om beslissingen te nemen. In de regel houden we daar geen lijstjes van bij, dat zou te veel werk zijn. We moeten dus af gaan op onze herinneringen. In de praktijk leer je meer van je fouten dan van dingen die goed zijn gegaan. Die fouten wil je niet nogmaals maken. Dus ben je alert als zich zoiets weer voordoet en neem je gepaste maatregelen.

 

Zo zou het moeten zijn. Maar zo gaat dat jammer genoeg niet altijd. Wij zien een probleem wel, maar negeren dat simpelweg omdat het van een ander is. En die zoekt het maar uit. Wat je óók negeert is dat, als die ander het probleem niet tijdig oplost, jij daar ook wel eens last van kan krijgen.

 

Enkele voorbeelden:
 Offertes krijgt die veel heel veel afwijken van het budget.
 Veel werk te doen op de bouwplaats, maar je ziet maar weinig mensen.
 Iedereen roept: “We halen de oplevering wel” maar je ziet nog een berg werk liggen.
 Je hebt een asbest inventarisatie laten doen, maar geen destructief onderzoek uitgevoerd.
 Tekeningen zijn op tijd ingediend, maar zijn de juiste onderleggers gebruikt.

 

Je hoeft geen helderziende te zijn en alles te weten. Maar je kunt wel even stilstaan en rustig overwegen of je alles wel goed ziet. Doe dat bij voorkeur met je teamleden. Het hoeft geen risicosessie te worden, maar bezie kritisch aan de hand van een aantal beheeraspecten of het klopt met jouw gevoel.
Als je dat tijdig en regelmatig doet, krijgt een probleem geen kans uit te groeien naar een groot conflict.


< Ga terug

Geef een reactie