8 minuten pauze?

In een pantry zag ik een arbeidskaart hangen. Daarop waren de werktijden en pauzes genoteerd tot op de minuut. Een koffiepauze van 11.00 tot 11.08 uur bijvoorbeeld. De kaart was uit 1985 en was blijven hangen na vertrek van de vorige huurder. Nu kijk je daar misschien met verbazing naar, maar 30 jaar terug was dit dus heel gewoon. Net zo gewoon  als de prikklok met bijbehorende prikkaart, die de binnenkomst en het vertrek van de werknemer registreerde. Het doel was controle te hebben op aanwezigheid!

 

 

Tijden veranderen, we hebben meer vrijheid en verantwoordelijkheid gekregen. We hebben  kennisgemaakt met het nieuwe werken, zelfsturende teams en thuiswerken om er maar een aantal te noemen. De sturing op tijd en aanwezigheid met de prikklok heeft plaatsgemaakt voor pasjes om toegang te krijgen tot een gebouw. Van de werknemer wordt gevraagd taken uit te voeren en te leveren op een afgesproken datum. Hoe en waar dat gebeurt is minder belangrijk.

 

In projectteams zien wij vaak spanning om zaken met elkaar geregeld te krijgen en op tijd af te hebben. Te lang door blijven kauwen op een onderwerp met steeds herhalende argumenten, zonder verder te komen. Vergaderingen die hierdoor maar uitlopen en er niet gezelliger op worden.

 

Een pauze kan uitkomst bieden.

 

Neem dan die 8 minuten pauze, verlaat de ruimte, loop een stukje, ga koffie of thee maken, adem rustig in en uit, luister naar muziek of ga even naar buiten. En het hoeft echt niet meer zo rigide van 11.00 tot 11.08 uur, doe het wanneer je voelt dat het niet meer loopt en stroomt. Net zo veel als jij denkt dat nodig is.

 

Probeer het eens, je zult zien dat er veel verandert in positieve zin.


< Ga terug

Geef een reactie