Olympische Spelen

Olympische Spelen, verwachtingen, teleurstellingen en  verrassingen.

 

De Olympische Spelen 2016 in Rio zijn weer achter de rug.  Hoe de Spelen zijn verlopen is voor iedereen weer anders. Sommige sporters zijn al blij met een persoonlijk record. Andere sporters  presteerden boven verwachting en komen met een medaille thuis. In tegenstelling tot medaillekandidaten die teleurstelden omdat het niet gelukt is, zelfs geen podiumplaats.

 

Net niet gepiekt op het juiste moment, een blessure, een tegenstander die net iets beter is, een ongunstige loting. Alles komt voorbij. En dan hebben we de verwachtingen van het publiek, nog meer medailles dan de Spelen van Londen zouden toch haalbaar moeten zijn?

Olympische Spelen kunnen sporters boven zichzelf uit laten stijgen of verlammen en alles wat daar tussen zit. Dat weten de sporters en begeleiders zelf het beste en spelen daar naar vermogen het beste op in. Maar wat weten wij als publiek nu echt van de sporters en zijn wij in staat om dit reëel te kunnen  beoordelen? Wij hebben niet die band, zoals coaches die hebben. Zij zien aan de blik in de ogen of aan gedrag hoe de sporter zich voelt en waar aan gewerkt moet worden om optimaal te kunnen presteren. In teams is het nog complexer, welke  positieve of negatieve impact kan één sporter hebben op de rest van het team en hoe haal je daar het beste uit voor het team.

m

Emoties vertroebelen het werkelijke beeld
Je moet er dus bovenop staan om goed te kunnen oordelen. Als publiek is het moeilijk neutraal naar de situatie te kijken. Je bent te veel gefocust op die ene sporter of sportploeg en vergeet wat de reële mogelijkheden zijn. Kort door de bocht, die atleet moet winnen! De wil en emoties van het publiek vertroebelen het werkelijke beeld. De druk die wij als publiek op sporters leggen om te winnen is van grotere invloed dan we denken. Niet elke sporter is daar tegen opgewassen en zal het publiek verrassen door onverwachts te winnen of te verliezen. Maar eigenlijk is het publiek degene die zichzelf verblijdt of teleurstelt.

 

Olympische Spelen en projecten
Bij projecten is het niet anders.  De wens van opdrachtgevers om een project op een bepaalde tijd in gebruik te nemen  zijn niet altijd reëel. Er zijn veel projecten die niet binnen het budget worden gerealiseerd. Opdrachtgevers huren partijen in die moeten samenwerken om een project te realiseren. In contracten worden de eisen en prestaties geformuleerd en de samenwerking omschreven. Juridisch helemaal voor elkaar, maar geen garantie voor succes. Het team moet wel kunnen samenwerken. Hoe speel je in op individuele tekortkomingen? Dat doe je door niet op afstand te blijven, maar door je op de werkvloer te begeven en te zien en te voelen wat zich afspeelt en waar gecorrigeerd moet worden.

 

Projectcoach
Als topsporters een coach meenemen naar de olympische spelen, om onder grote druk een optimale prestatie te leveren, waarom doen we dat dan niet in projecten. Projecten in de bouw voelen toch regelmatig aan als topsport bedrijven, u zult zich daar zeker in herkennen. Een coach die u en de spelers helpt een reële blik op het project te geven.  Die u bijstaat om competente projectteams samen te stellen, de projectteams te begeleiden en te coachen tijdens alle fases van een project. Die zich niet laat leiden door gewenste antwoorden en een eerlijke prognose geeft van de haalbaarheid, kansen en risico’s. Zodat u als sponsor niet wordt teleurgesteld, maar met goud naar huis gaat.


< Ga terug

Geef een reactie