Vakantiestress

De vakanties zijn begonnen. En daarmee voor heel veel mensen ook de vakantiestress. Wat voor weer wordt het en wat voor kleding neem ik mee? Krijgen we al onze spullen wel ingepakt of moet ik straks bijbetalen voor de extra kilo’s? En oh ja, waar zijn eigenlijk de koffers die we uitgeleend hebben?

 

Daarbij komt nog de stress van de reis. Waarom zijn die vertrektijden voor vliegreizen altijd zo idioot vroeg en waar blijft de taxi die altijd steevast later komt dan afgesproken? Of wéér vergeten een parkeerplaats te reserveren. Het eerste meningsverschil met je partner is een feit over of je twee of drie uur van tevoren moet inchecken. Zo maar een paar situaties die bij een vliegreis naar vakantiebestemming kunnen voorkomen, maar zeker ook bij andere vormen van reizen. Herkenbaar?

m

Vanwaar die stress?
Niet iedereen is in staat situaties goed te overzien. Als je iets al eens hebt meegemaakt gaat het de volgende keer al beter, maar situaties zijn nooit hetzelfde. Daarnaast heb je rekening te houden met je reisgenoten. Bij de een is de koffer al een week van tevoren ingepakt en vergeet dan toch nog belangrijke spullen en een ander kan een koffer in een kwartier inpakken en mist niets. Oh ja, en dan hebben we nog verschillende karakters. De een heeft de neiging tot doemdenken en opgewekte personen laten alles gemakkelijk over zich heen komen.

 

Wat kan je er aan doen?
Je voorbereiden op een vakantiereis is geen dagelijkse bezigheid en hier word je onzeker van. Wat kan helpen is de situatie positief te benaderen, de ander zijn of haar tekortkomingen niet te verwijten, maar van tevoren samen alles zoveel mogelijk voor te bereiden waardoor je elkaar steunt, je onzekerheid wegneemt en op vakantie gaan een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt. Daarna neem je het zo als het komt, je hebt er immers alles aan gedaan om problemen te voorkomen.

 

Projectstress
Je voorbereiden op een vakantiereis heeft veel overeenkomsten met projecten. Het grote verschil is dat projecten worden uitgevoerd door professionals. Maar ook professionals kunnen last hebben van stress. Vaak niet omdat ze onzeker worden van de onbekende situatie waar ze zich in bevinden. Daarentegen hebben professionals vaak last van projectblindheid, ze steunen te veel op hun ervaring, terwijl de situatie wel degelijk anders is dan ze eerder hebben meegemaakt. Er kan sprake zijn van een ander team met weer andere karakters, een bepaalde deadline, een andere projectdoelstelling, andere projectbelangen, en ga zo maar door.

 

Wat kan Noition voor je doen?
Noition helpt professionals in projectorganisaties om niet in de stress te schieten. Wij lichten projecten door om sluimerende verstoringen en conflicten op te sporen en we helpen deze te voorkomen en/of op te lossen. Als een soort APK-check voor projecten. Dat hebben wij al bij veel opdrachtgevers naar tevredenheid mogen doen. Wij hebben de vakantie er alweer opzitten en hebben weer volop energie om jouw project soepel en plezierig te laten verlopen. Ga jij nog op vakantie? Wij wensen iedereen een fijne en stressloze vakantie toe!


< Ga terug

Geef een reactie